Vernepleie I deltid
Nøkkelinformasjon
Tilbyder: Høgskulen på Vestlandet
Undervisningsform: Deltid. Digitalt og fysiske samlinger
Søknadsfristar: 15. april via Samordna opptak
Studiesetart: August 2025
Hvorfor studere vernepleie?
Vernepleieutdanningen er en kunnskapsbasert og praksisrettet helse- og sosialfaglig profesjonsutdanning. Som vernepleier må du ha høy etisk bevissthet, kunne kommunisere og samarbeide godt, og tenke både kritisk og innovativt.
Vernepleieutdanningen skal sikre at du får kompetanse og holdninger som gir likeverdige tjenestetilbud for alle i samfunnet. Som vernepleier får du særlig kompetanse innen:
miljøterapeutisk arbeid
habilitering og rehabilitering
helsefremming og helsehjelp
Hva kan du jobbe med?
Vernepleieren er en viktig yrkesgruppe i tjenestene til mennesker med kognitive funksjonsnedsettelser. En vernepleier driver miljøarbeid og habiliterings- og rehabiliteringsarbeid med mennesker med ulike funksjonsvansker, særlig personer med utviklingshemming.
En vernepleier er både helse- og sosialarbeider. Det betyr at man er autorisert helsepersonell som kan ivareta legemiddelhåndtering. Dette gjør at du som vernepleier også kan jobbe i rusomsorgen, psykisk helsevern og eldreomsorgen.
I tillegg kan du som vernepleier jobbe i ulike deler av barne-, skole- og undervisningssektoren og i barnevernsinstitusjoner.
Lønn: Hva tjener en vernepleier?
Ifølge Utdanning.no tjener en vernepleier i gjennomsnitt 632 280 kroner. Les mer om lønnsstatistikk for vernepleie på utdanning.no.
Praksis
I studiet er praksis en viktig læringsarena. Hvert studieår inneholder 13 ukers brukerrettet praksis. Hver praksisperiode inkluderer praksisforberedelser og oppsummering i etterkant av praksis. Praksisstudiene skal bidra til at du øker forståelsen for sammenhengen mellom forskning, teori og kunnskap.
Du må ha levert politiattest for å starte i praksisstudier. Praksisfeltet eller Høgskulen på Vestlandet kan fremme krav om ny politiattest i løpet av utdanningen. Her kan du lese mer om politiattest.
Her kan du lese meir om innhenting og fordeling av praksisplassar
Hvordan er undervisningen?
Det er to til fire obligatoriske samlinger på inntil fire dager på campus per semester. Det er krav om 80 prosent nærver per samling. Antall dager på samlingene varierer avhengig av faglig innhold og hvor mye ferdighetstrening det er i de ulike emnene. Videre er det ukentlig digital undervisning, veiledning og møter.
Undervisningen på campus blir lagt opp som ferdighetstrening, øvelser og ellers studentaktive læringsformer. I SimArena får du og dine medstudenter trene i trygge omgivelser på både realistiske prosedyrer og scenarioer. På denne måten blir du godt forberedt til praksis.
Det er forventet at du jobber med tilgjengelige digitale læringsressurser og oppgaver mellom samlingene. Det faglige innholdet og emnene er like i hel- og deltidsutdanningene, men deltidsutdanningen tar dette på fire år (75 prosent studier pr. år).
Hva koster det å studere?
Som student må du betale 850 kroner hvert semester. Les mer på våre sider om semesterregistrering. Denne avgiften dekker ikke kostnader til for eksempel pensumbøker og annet utstyr du trenger, så det vil komme i tillegg.